fbpx

Campania HAI PE NET!

11 Aprilie – 17 Aprilie 2022

Le mulțumim tuturor partenerilor, centrelor digitale și participanților în zecile de activități derulate în cadrul campaniei HAI PE NET! 2022.

O parte din aceste activități sunt disponibile pe harta europeană a campaniei ALL DIGITAL WEEKS.

HAI PE NET! este organizată de Fundația EOS din anul 2010, sub egida inițiativei europene ALL DIGITAL WEEK  – o campanie anuală de promovare a competențelor digitale inițiată la nivel european. Campania HAI PE NET urmează modelul propus de Good Things Foundation din Marea Britanie prin GET ONLINE WEEK.

În cele 12 ediții ale campaniei, peste 150,000 de români au beneficiat de activități educaționale organizate de școli, biblioteci, ONG-uri și centre comunitare în peste 15,000 de comunități locale din România.

150,000
de români au participat în campanie
15000
de comunități au fost implicate

Campania Națională de Educație și Incluziune Digitală HAI PE NET propune centrelor digitale partenere să organizeze în mod creativ activități de incluziune digitală pentru membrii comunității (peste 16 ani) în sensul conștientizării lor asupra resurselor și modalităților mai eficiente de utilizare a tehnologiei în diferite situații personale sau profesionale. Partenerii campaniei din 2022 pot alege să organizeze orice alte activități de incluziune digitală pentru a marca importanța educației și incluziunii digitale în România!

Iată câteva exemple de activități curente pe care vă propunem să le abordați cu membrii comunității dumneavoastră:

 • Plata facturilor de utilități (curent, gaz etc) fără a se mai deplasa, fără a sta la cozi etc
 • Conturi la furnizorii de utilități sau de servicii, introducerea indecșilor de consum online, vizualizare de facturi online etc
 • Plata impozitelor și taxelor
 • Plata ratelor la bănci
 • Utilizarea unei aplicații de internet banking
 • Programarea la medic și chiar consulturi online
 • Cumpărături online, fără deplasare, fără înghesuială
 • Comunicarea rapidă audio/video cu rudele de la distanță
 • Depuneri de cereri online către autorități, fără deplasare (ex. Ghiseul.ro)
 • Folosirea cardului bancar la cumpărături la magazin (pentru unii și această operațiune este prea complicată)
 • Conceperea unei cereri către autorități sau către furnizori și trimiterea ei online (editare în word, utilizare e-mail/whatsapp)
 • Cunoștințe minime pentru angajare în diverse job-uri, multe necesitând competențe minime de operare pe calculator (word, excel, email etc)
 • Navigare pe internet in siguranță
 • Identificarea și evitarea știrilor false
 • Descărcare certificat verde digital și vizualizare de pe telefonul mobil
 • Sau orice altă activitate care folosește tehnologia digitală și internetul în beneficiul oamenilor

Partenerii campaniei HAI PE NET pot alege de asemenea să deruleze activități de dezvoltare a competențelor digitale în rândul membrilor comunității, mai ales acei cetățeni care nu au sau au competențe digitale scăzute. Activitățile distincte propuse sunt următoarele:

My DigiSkills

este un instrument de auto-evaluare a competențelor digitale care permite membrilor comunității să folosească platforma MyDigiSkills. Oricine are acum posibilitatea să afle cât de bine stă cu competențele digitale: https://mydigiskills.eu/ro/index.php.

Competent digital

este cea mai nouă platformă de alfabetizare digitală dedicată celor care nu au competențe digitale de bază. Platforma este în așa fel construită încât chiar și cei care nu au mai folosit niciodată un calculator să poată să înceapă să deprindă bazele utilizării și navigarea în siguranță pe internet.

Platforma va fi lansată public în timpul campaniei HAI PE NET și va fi disponibilă la www.competentdigital.ro.

IC3 – Internet și Competențe IT de bază

Fundația EOS în parteneriat cu Certipro Education au dezvoltat un curs online gratuit destinat celor care doresc să dobândească competențe digitale de bază. Cursul este gratuit, este recomandat oricui dorește să-și dezvolte competențele TIC de bază și conține 17 lecții structurate conform celor 3 module ale cursului:

 • M1 – Bazele utilizării calculatorului
 • M2 – Aplicații Cheie
 • M3 – Activități online

Accesați cursul online gratuit AICI.

Accesați materiale de studiu offline AICI.

Premii

Echipa HAI PE NET va premia 10 cele mai creative și interesante activități de incluziune digitală realizate de parteneri în timpul campaniei și prezentate pe scurt într-un scurt raport disponibil AICI. Doar activitățile postate și pe http://alldigitalweek.eu/events/ se vor califica pentru premiile HAI PE NET 2022.

IMPORTANT!

Vă încurajăm să promovați activitățile organizate în timpul campaniei HAI PE NET pe cxanalele de social media Facebook, Twitter, Tk-Tok sau alte asemena platforme. Folosiți hashtag-urile campaniei din acest an atunci când postați orice fel de materiale: #Haipenet #incluziunedigitala

Pentru orice informații suplimentare sau întrebări ne puteți contacta la incluziunedigitala@eos.ro